~ Klik Sini ! Klik Sini ! ~

Wednesday, August 17, 2011

~ Cara-cara nak mohon Skim Khidmat Siswazah UiTM ~


Untuk makluman semua, (semua ke?) 

Untuk makluman pelajar Sarjana Sepenuh Masa UiTM Sahaja (Coursework atau Research). Korang dah boleh mohon Skim Khidmat Siswazah untuk semester yang nak bukak ni.

Sila klik sini untuk memohon.. (sila guna Internet Explorer)


Syarat-syarat untuk memohon Skim Khidmat Siswazah adalah seperti berikut : -
 Cara-cara nak mohon SKS


1.  Masukkan no. pelajar anda (atau no matrik @ no. id, apa-apa je korang panggil)

2. Isi borang yang tersedia tu


Dalam SKS ni, kita diberi TIGA pilihan samada
# Pre-profesional
# Research
# Teaching


Korang hanya boleh pilih satu, pilih pra-profesional kalau korang nak tolong pentadbiran fakulti atau tolong-tolong pensyarah korang


Pilih Research kalau korang memang terer bab research ni.. Korang memang syiookk la kat research ni.. (Aku tak kan pilih ni.. NEVER!! Research aku pun aku dah serabut kepala, tak kan nak hadap research orang lain kot? )


Mesti korang nak pilih teaching kan? Mesti korang rasa senang teaching kan? Huh! 
Korang boleh pilih Teaching kalau kat kampus korang belajar tu, ada program Diploma.  As a Degree Holder we can only teach Diploma students..

Tapi, aku tak kan pilih teaching jugak, walaupun memang UiTM Puncak Alam tak ada Diploma, tapi walau ada diploma pun, aku tak nak la. Nak mengajar budak ni, kena prepare! Stadi lebih kuat! Nanti ada pulak student tu lagi pandai dari aku. Malu jep dapat.


Jadi, korang tahu pilihan aku kan? Heeee... ^_^


3. Periksa semua details betul dan benar

4. Tekan Send.

5.  Siap!


++ Aku dah mohon, ada rezeki semester depan dapat lah menampung poket aku yang kosong tu.. ^^,



Link lain untuk cara-cara mohon SKS @ Graduate Scheme

LINK ONE

LINK TWO

LINK THREE

LINK FOUR

LINK FIVE


LINK SIX

8 comments:

Ed said...

baru je lepas apply senin lepas..tapi kan harini rasa nyesal pilih research haritu tak fikir pjg konon ble membantu bile nak buat phd nanti..klu tau kah makna pre prof tu i should have choose it..haishhh..dah ;ah tak leh update kan?

Safiah Ibrahim said...

aah. x boleh hapdate dah..

^^,

~x ape, bantu orang wat research. nanti kita lagi pandai.. (:

Ed said...

tadi kan my fren kata tak ramai yg buat master tourism fulltime...agaknya cerah tak peluang sks ni? i mean selalunya setiap faculti amek berapa ramai sks satu sem?

Safiah Ibrahim said...

wah.

kalo x ramai. peluang SANGAT cerah!


FOMT sem lepas ambik 10 orang. banyak kan? KP tu mmg nak tolong stud

Ed said...

wah sepoloh horang! banyak tu...ya allah moga fact hotel amik i lah...eh chop..sks ni dia kasi elaun je kan? tuition fees kita byr sendirii isn't it? sorry lah byk tanya i bukan ex uitm

Safiah Ibrahim said...

x pe jer. tanye je banyak2. fia ok jer


dia akan bayarkan yuran kita. tu yang ramai mohon. :)

Anonymous said...

nak apply sks ni means kita perlu sambung master dulu la pastu baru apply? then sks ni kita contract brp lama? blh jd lecturer tetap x pas habis master tu ?

Safiah Ibrahim said...

sambung dulu baru mintak.
sks kontrak satu semester.

kita kena mohon macam orang biasa jugak untuk jadi pensyarah tetap. tak ada jaminan untuk terus dapat jawatan pensyarah tetap.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...