~ Klik Sini ! Klik Sini ! ~

Friday, June 5, 2015

~ YB Khairy Yang #talldarkhandsome

Pembentangan penyelidikan kepada YB KJ di Booth LRGS, Karnival Penyelidikan Belia, Festival Belia Putrajaya




posted from Bloggeroid

Friday, May 15, 2015

Karnival Penyelidikan Belia (IYRES)

PUTRAJAYA, 14 MEI 2015 - 

Mesyuarat Pelaksanaan Pameran Bagi Karnival Penyelidikan Belia (IYRES), Sempena Festival Belia Putrajaya 2015








Thursday, April 30, 2015

Humood AlKhudher - حمود الخضر - كن أنت | Kun Anta LYRICS

Humood AlKhudher - حمود الخضر - كن أنت | Kun Anta dalam Rumi / cara nak sebut lirik KUN ANTA dalam rumi




Liujarihim, qolladtu zohiru ma fihim
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar,
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina,
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir,

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasa bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la


Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh 
Kun anta tazdada jamala 

Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh 
Kun anta tazdada jamala 

 la la la la.. la la la la.. 


Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum,
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni,
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana,
Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni,


La la,
La nahtajul ma-la,
Kai naZdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasa bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la


Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh 
Kun anta tazdada jamala


Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh 
Kun anta tazdada jamala

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum,
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum

La la,
La nahtajul ma-la,
Kai naZdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasa bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la

Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh 
Kun anta tazdada jamala


Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh Oh Wo Oh 
Kun anta tazdada jamala



----------------------------------------------------------


لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم Ketika ingin bersaing dengan yang lain, aku ingin meniru perwatakan luar dan dalamnya. فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر Jadi aku boleh jadi seorang yang lain hanya untuk berbangga و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر Tetapi yang kuperolehi hanyalah kerugian di atas perwatakanku ini. لا لا لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, kecantikan dalaman (jauhari) ada di sini di dalam hati ia bersinar. لا لا نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada, yang tidak sesuai dengan kita, itulah kecantikan kita, semakin bertambah hingga ke atas.



كن أنت تزدد جمالاً Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم Sungguh aku menerima mereka tetapi tidak pula aku meniru perwatakan mereka إلا بما يرضيني، كي أرضيني melainkan apa yang aku terima itu aku telah redha. سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا aku ingin menjadi seperti diri aku sendiri inilah aku فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني hal ini kurasakan sudah cukup dan aku sangat pasti سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم Aku akan jadi mengikut kemampuan diriku aku tidak perlukan orang lain menerimaku وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم aku akan jadi apa yang aku suka kenapa aku perlu peduli tentang penerimaan mereka terhadapku?




----------------------------------




لأجاريهم, قلدت ظاهر ما فيهم When you want to compete with others, I want to emulate the character of outside and inside. فبدوت شخصا آخر, كي أتفاخر So I can be someone else only for pride و ظننت أنا, أني بذلك حزت غنى and I thought if I do like that I would be an advantage فوجدت أني خاسر, فتلك مظاهر But that is offset by the gain on this perwatakanku. لا لا لا نحتاج المال, كي نزداد جمالا, جوهرنا هنا, في القلب تلالا We do not need to add real beauty, inner beauty (jeweler) is here it shines in our hearts. لا لا نرضي الناس بما لا, نرضاه لنا حالا, ذاك جمالنا, يسمو يتعالى we need not consider the views of others for what is not there, that does not suit us, that's the beauty of our growing up to the top.     كن أنت تزدد جمالا Be yourself will certainly add to the beauty of the existing أتقبلهم, الناس لست أقلدهم I really accept them but I also do not mimic their character إلا بما يرضيني, كي أرضيني but what I received was that I was pleased. سأكون أنا, مثلي تماما هذا أنا I want to be like my own self, this is me فقناعتي تكفيني, ذاك يقيني I felt it was enough and I am very sure سأكون أنا, من أرضى أنا, لن أسعى لا لرضاهم I will be by myself capability I do not need others to accept me وأكون أنا, ما أهوى أنا, مالي وما لرضاهم I will be what I like why do I have to care about their acceptance of me?

Wednesday, April 29, 2015

YB KJ: tall dark and handsome at ICYL 2015























Throwback: Heading to Kenanga Wholesale Mall






Bila orang cina bercakap tentang islam




Sedekah dengan cara yang kreatif

Kreatif dlm bersedekah:
1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan sema mngkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg..
....................................
..2.Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.
....................................
..3.Sentiasa sediaka n wang kecil didlm dompet utk diberikan kpd yg memerlukan.
....................................
..4. Letakkanlah d kamarmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.
....................................
..5. Jika engkau hadir dlm acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @ 2 kotak air mineral, niatkan utk sedekah kpd orang2 yg memerlukannya (orang tua, sakit, kanak2 dsb).
....................................
..6. Jika kamu membeli barang dari peniaga2 kecil kemudian kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki, biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah).
..................................
..7. Belilah mushaf (al quran). letakkan di salah satu masjid. Bayangkan berapa pahala yg akan kamu dapat daripada setiap huruf bagi mereka yg membacanya.
..................................
..8. Berikanlah perasaan gembira kpd setiap orang, khususnya kpd mereka2 yg sedang ditimpa kesedihan, dengan senyuman dan ucapan doamu yg tulus.
....................................
..9. Lemparkanlah senyuman kpd orang yg kamu temui, berilah salam kpd orang yg duduk, & bertuturlah dgn ucapan yg baik kerana semuanya adalah sedekah.
....................................
..10. Jangan biarkan engkau tertidur, melainkan telah engkau ampuni setiap orang yg telah berbuat jelek kpdmu dari mengghibahi, mengadu domba & menzalimimu.
....................................
..11. Sedekahkan Alfathihah kpd kedua ibubapa kita, sahabat2 dan kenalan2 kita yg telah meninggal...
....................................
..12. Kirimkan mesej ini ke semua kenalanmu. Siapa tahu ada yg mau mengamalkan. Moga andapun akan diberi pahala kerananya. ..
Selamat bersedekah.
posted from Bloggeroid

Monday, April 27, 2015

Cara cari telefon bimbit / handphone yang hilang

Telefon awak hilang?


Cara nak cari balik handphone hilang saya pernah kongsikan di sini > LINK (ini untuk pengguna jenama Samsung)


Dan 


Ini saya kongsikan cara nak cari handphone hilang untuk pengguna android.


1. Buka laptop dan taip find my phone.
(anda mungkin diminta untuk login email google (Gmail) yang anda guna dalam handphone tu)



2.  Awak akan nampak window macam ni pada screen. 
Korang boleh tengok pada screen tu dia cakap GPS kat handphone korang off. Jadi korang tak boleh nak tahu mana handphone korang sekarang. 




Kalau handphone korang on GPS, Korang akan dapat location handphone korang sekarang!
see!

mesti HAPPY kan?


:)




3. Ok. Kalau tak jumpa juga handphone, cuba "ring" kan handphone, bila dengar bunyi ringtone kita senang nak cari mana handphone kita. 


Korang klik dekat ring


Kemudian dia akan tanya, betul ke nak ring, korang klik ring. Dia akan bunyi kan telefon korang selama 5 minit. 

Jap lagi jumpa la handphone kesayangan korang. In sya ALLAH.



4. Kalau korang rasa macam tak selamat je telefon korang tu, korang nak delete semua benda dalam handphone tu. korang boleh reset kepada factory mode.

Korang klik dekat erase je. 





5.  Mana tahu mak korang tengah pegang handphone dan tahu password handphone tu, korang nak tukar dengan cepatnya password tu. Sila klik LOCK sekarang!








Itu sahaja, semoga entri ni dapat bantu korang!
GOOD LUCK







TIPS:


1. Sila selalu on GPS handphone korang - kita tak tahu bila nak hilang handphone kita tu.
2. Sila selalu on mobile Internet korang, jangan nak jimat sangat lah! - langgan lah plan internet data yang paling rendah pun. asalkan handphone hilang boleh jumpa balik.






Friday, April 17, 2015

share: kisah kawin muda

Teringat sewaktu saya mula berkahwin dulu. Masih belajar di UM. Tiada pekerjaan tetap. Apapun Terima kasih kepada mertua yang sudi menerima insan yang serba dhaif ini menjadi menantu. Walaupun ketika itu mereka tahu saya tak mempunyai sumber kewangan yang utuh. Saya buat part time sebagai imam rawatib di masjid sebab nak sara anak orang sebagai isteri. Dengan gaji RM350 sebulan di Kuala Lumpur apalah sangat yang mampu dinikmati. Sedangkan sewa rumah ketika itu RM450 sebulan. Terpaksa berniaga cari duit tambahan jual kitab. Buat home tuition. Basah kuyup bersama isteri menaiki motorsikal EX5. Menunggu bas di Pudu bersama untuk pulang ke kampung.
Apa yang saya kagum dan saya akan ingat selamanya ialah pesanan dari seorang isteri : “Abang, Ayang tak minta abang bawa balik kemewahan. Tapi cukuplah dengan bawa pulang kepada keluarga rezeki yang barakah”
Beliau langsung tak pernah minta wang untuk beli pakaian melainkan apa yang saya belikan. Beg tangan dan kasut seadanya. Kadang terusik di dalam hati seorang suami untuk membeli sesuatu utk menggembirakan isteri. Tapi si suami tak mampu.
Rumah flat yang tiada katilnya beralas toto. Lantai simen tanpa tikar getah. Tiada meja makan, kotak sebagai alas pinggan. Almari zip yang terkoyak di sisinya. Tapi saat itulah saat yg paling bahagia. Detik itulah yang paling sakinah. Payah namun indah. Rumah sempit namun hati lapang.
Perit dahulu menekan keangkuhan. Sakit dahulu mengingatkan kesombongan. Semua yg kita dapat sekarang adalah pemberian Tuhan. Dia beri pinjam hari ini, maka tak sukar utk Dia ambil semula esok hari. Beringat wahai si tuan badan.
Saya kongsi kisah ini bukan untuk khabarkan sejarah diri semata. Kerana saya tahu rasa saya ini pernah juga dirasai kebanyakan pasangan. Saya tidak berseorangan dalam merasai pengalaman ini. Ramai yg turut melalui. Bersyukurlah apa yang ada. Sebelum menangis bila dah tiada.
Mereka menerima kita saat kita bukan siapa-siapa. Mereka terima kita saat kita tiada apa-apa. Mereka disisi saat tiada siapa mengenali. Mereka bangga dengan kita walau kita tiada nama. Mereka sudi disisi kita walau kita tidak berharta.
Semoga Allah mengabadikan bahagia ini hingga ke syurga.

Share

CINTAPERHUBUNGAN
Saya SINGLE, Tapi Saya OK!
By Farizan Zainal - Apr 6, 2015 79 0
Facebook Twitter

“Hurm.. Cemburunya tengok semua kawan-kawan aku dah kawin. Tapi aku belum lagi. Boyfriend pun tak ada..”

Bagi mereka yang tidak mempunyai pasangan ataupun kekasih, pasti akan rasa cemburu dengan kehidupan pasangan lain dan sedih kerana berseorangan.

Lagi mengecewakan apabila kawan baik anda sendiri, sudahpun berumah tangga dan memiliki kehidupan bahagia.

Tapi, sebenarnya banyak kelebihan menjadi orang bujang dan tidak perlulah anda bersedih kerana kehidupan ‘single’ anda tu.

Apa yang pasti, banyak manfaat yang anda akan peroleh sekiranya anda bergelar bujang!

1. Bebas melakukan apa sahaja

I-Am-Free



Tanpa kekasih, anda boleh melakukan banyak perkara tanpa perlu meminta kebenaran dari pasangan.Contohnya, kalau hendak bela binatang peliharaan atau hendak ke pusat beli-belah, anda tidak perlu pendapat atau persetujuan mereka. Anda bebas bergerak dan melakukan apa sahaja yang anda inginkan.

2. Kenali diri


Apabila kita tidak menyibukkan diri dengan seorang individu lain bergelar kekasih, kita sebenarnya mempunyai lebih banyak masa dan peluang mengenali seorang individu yang amat penting iaitu diri sendiri.

Ini peluang untuk kita mengkaji dan mengenali siapa diri kita sebenarnya. Kita boleh berhubung dengan nilai dan azam kehidupan kita sendiri. Bolehlah kita mempersiapkan diri untuk masa hadapan kelak terutamanya dalam aspek perhubungan cinta.



Mengembara berseorangan memberi banyak perspektif dan membuka minda kita, malah mengajar kita untuk menjadi lebih berdikari. Apabila tidak mempunyai pasangan, kita mempunyai lebih banyak berpeluang untuk pengalaman ini tanpa sebarang halangan remeh-temeh. Kalau mahukan teman mengembara, boleh ajak kawan bujang lain dan sama-sama melihat dunia tanpa halangan daripada orang lain.

4. Lebih peluang pekerjaan



Dalam mencari kerja, orang bujang yang tidak terikat dengan hubungan cinta mempunyai lebih banyak peluang.
Menurut laman CNNMoney, banyak organisasi dan syarikat yang lebih suka menggaji mereka yang bujang dan tidak mempunyai hubungan serius dalam kalangan graduan dan lepasan baru universiti.

Ini kerana banyak syarikat menganggap mereka yang bujang dan tidak bercinta mempunyai lebih fokus untuk kerja dan boleh memberi lebih komitmen pada perkembangan syarikat serta diri sendiri sebagai seorang pekerja.

5. Boleh berjimat



Pasti anda tahu jika keluar ‘dating’ pasti akan menggunakan belanja yang banyak. Menonton wayang, makan di tempat romantik, hadiah dan sebagainya. Dapat pula kekasih yang selalu kesempitan wang, terpaksa pula kita membantu dan keluar duit dari poket sendiri. Apabila tidak berpacaran, kita boleh berjimat dengan menyimpan wang untuk perkara lebih berfaedah atau membeli keperluan dan kehendak diri sendiri berbanding memuaskan hati pasangan yang belum tentu menjadi jodoh ke akhir hayat.

Apatah lagi jika yang masih belajar atau baru bekerja, pasti perlu duit untuk diri sendiri dan tidak perlu pening-pening tentang kos remeh bertemu janji.

6. Lebih masa untuk keluarga dan sahabat



Cinta datang dan pergi, namun hubungan ikhlas silaturahim antara ahli keluarga dan sahabat sangat bererti dan lebih berkekalan. Menjadi bujang yang dan tidak mempunyai kekasih memberi peluang kepada kita untuk meluangkan masa berkualiti bersama mereka yang penting sentiasa ada untuk diri kita seperti keluarga dan sahabat. Pastinya kita tidak mahu satu hari kelak kita kehilangan mereka dan sedar sebenarnya kita tidak meluangkan banyak masa bersama mereka yang sentiasa ikhlas ada untuk kita

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...