~ Klik Sini ! Klik Sini ! ~

Friday, August 29, 2014

Thursday, August 28, 2014

~ Penat ~

Dua tiga bulan kebelakangan ini
Penat sungguh
Demi cari rezeki

Keluar rumah matahari belum menerangi dunia
Masuk rumah matahari sudah hilang sirna


Berjalan. Bas. Tren. Tren. Berjalan.





Gambar: menunggu bas di tepi jalan. 30 minit


Balik rumah. Kaki nyetok. Nangis teresak-esak
posted from Bloggeroid

~ Kasih sayang ~

Walau jauh
Walau dah lama tak bersua

Fia tahu
Fia disayangi

Fia tahu
Fia dirindui

Fia tahu
Fia dicintai

Fia tahu
Fia didoai


Terima kasih kerana menyayangi, merindui, menyintai, mendoakan Fia...


Fia kuat
Fia tabah
Fia sabar
Dengan doa itu
Terima kasih



posted from Bloggeroid

~ Terima kasih sahabat kawan rakan ~

Dulu mereka kawan
Sekarang mereka adik

Alhamdulillah

Sekarang ada keluarga di jengka..
Baik sungguh mereka...


Terima kasih semua.
Ayah, mak, ateh, kak tam, kak enon, abg mi, adik..
Baru sampai KL, dah ada orang rindu.
Yeay!
Ada juga orang rindu













posted from Bloggeroid

Tuesday, August 26, 2014

~ Doa ku untuk hari mendatang ~

Ya Allah,
Gantikanlah tiap titis air mata
Bukan di dunia yang fana

Anugerahkanlah aku Syurga
Galang ganti duka

Allahumma Amin...





Saya toleh sebentar ke belakang. Bukan untuk ditangisi. Sekadar untuk motivasi diri.


Oh. Sudah jauh perjalanan yang ditempuhi. Rupanya kuat juga diri dan hati. :')


Terkenang saya, waktu mendapat kerja di UiTM Pahang, di Jengka. Seorang diri meredah jalan raya. Begitu asing Jengka pada saya.


Awalnya saya nampak bersahaja. Jauh pada pandangan mata keluarga. Ku seka air mata. Akhirnya, saya biarkan saja ia mencurah seperti hujan dariNya..


Ah.

Sebenarnya, itu bukan permulaan cerita. Bukan juga akhirnya. Biar saja rahsia. Gelojak jiwa. Perit derita. Susah sengsara.


Alhamdulillah.


Bukan saya nak bercerita. Bukan nak kan apa-apa.


Kagum dengan saya. Tak sangka. Rupanya kuat juga saya harungi derita. Rupanya tabah juga harungi duka. Rupanya sabar juga saya dalam sabar. SubhanAllah...


Terima kasih semua.


Saya tak salahkan sesiapa. Saya maafkan semua. Saya akan terus belajar memaafkan dan melupakan, belajar untuk terus sabar dalam sabar.


:)
























posted from Bloggeroid

~ Hak-hak yang boleh dituntut di Mahkamah selepas sesuatu perceraian berlaku ~



  • Hak-hak yang boleh dituntut di Mahkamah selepas sesuatu perceraian berlaku

  1. Nafkah Edah
  2. Mut'ah
  3. Harta Sepencarian
  4. Hak Jagaan Anak (Hadhanah)
  5. Nafkah Anak
  6. Tunggakan Nafkah
  7. Hak Tempat Tinggal




Nafkah Edah
Nafkah edah ialah nafkah yang wajib dibayar kepada bekas isteri di dalam temph Edah Raj'ie disebabkan sesuatu perceraian iaitu makanan, pakaian dan tempat tinggal mengikut Hukum Syarak.

Muta’ah
Mut'ah iaitu satu bayaran yang wajib ke atas suami yang diberi kepada isteri yang telah diceraikan tanpa sebab munasah mengikut Hukum Syarak. Kadar mut'ah boleh ditentukan melalui persetujuan kedua-dua belah pihak. sekiranya terdapat pertikaian mengenai kadar ini, Mahkamah akan menentukan kadar bayaran mut'ah tersebut.

Harta Sepencarian
Harta sepencarian ialah harta yang diperolehi bersama oleh suami-isteri semasa perkahwinan berkuatkuasa mengikut syarat-syarat yang ditentukan oleh Hukum Syarak. Harta sepencarian ini boleh dituntut oleh suami atau isteri di Mahkamah yang berbidangkuasa. Harta sepencarian termasuklah wang ringgit, harta alih, harta tak alih atau apa-apa aset yang dihasilkan atas perkongsian bersama dalam tempoh perkahwinan. Tuntutan harta sepencarian ini hendaklah dikemukan ke Mahkamah Tinggi Syariah.


Kredit:  http://syariah.terengganu.gov.my/tuntutanB.php 

~ cara-cara belajar di universiti sampai dapat anugerah dekan ~

Saya dah buat tips nak dapat anugerah dekan dalam blog ni.. boleh search kat tepi tu ya..


Ini tips belajar nak dapat anugerah dekan yang saya selalu buat, saya bagi pada student saya yang nak masuk belajar degree minggu depan..



bila awak dah dapat anugerah dekan setiap semester, awak akan dapat anugerah naib canselor (untuk uitm)



1. Ready sebelum kelas
Bawa semua buku, notes, etc yg diperlukan masa lecturer ajar

2. Dalam kelas
Baca doa belajar.. even lecturer x suruh. Or even ur fren x buat.. angkat tgn.. doa... doa apa2 yg u selalu doa.. minta juga u faham. U ingat.


3. Bila lecturer ngaja
Fokus!
Tulis all example dia bagi.
Tanda ☆☆ points yg penting
Lecturer x kan cakap.. "ini selalu masuk exam"
"baca ni.. ni penting!"
U kene tahu sendiri.. contoh.. they might ulang points tu sampai u all faham ke..
:)

4. Dah habis lecturer ngaja
Terus tanya if u don't understand.
Kalau malu, jumpa dia one by one. They will like you...

5. Kumpul soalan2 test, quiz, esemen, final
Get from seniors...
Buat latihan.
Dapatkan jawapan yg tepat.
Fahamkan, klu soalan mcm ni. Jawapan dia mcm ni.. kalau lenggok soalan mcm tu, jawapan mesti lenggok tu pulak..

5. Hormat your lecturer..
Lecturer adalah guru.
They have their own way to teach. Different people have different styles.
Selalu lah tanya khabar dia bila dia masuk kelas.. dah makan ke.. sihat tak.. how's ur kid and etc....


Good luck mimi..
Saya tak layak jadi idola awak..

Remember one thing.

"If i can do, you can do BETTER"


Yy love oxygen
Bitter sweet
posted from Bloggeroid

~ Kata-kata pujangga

“Cinta tidak semestinya bersama. Kasih tidak bererti memiliki. Sebab itu pujangga sering mengungkapkan, cinta tidak semestinya bersatu. Cinta tidak membelenggu tetapi membebaskan!”

















Terima kasih kak enon dan kak tam

posted from Bloggeroid

Friday, August 22, 2014

~ Cambodia tea as souvenir ~

Teka
Mana satu saya punya?

Haih.
Mestilah green tea!




Jengka!
Mu tunggu aku sapa...

Dop sabo nop jupe students ambe hop comel-comel lake

posted from Bloggeroid

~ sape ~

Sebab dah lama tak beli tshirt baru..

He loves her
She loves him


❤❤❤❤❤❤





posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...