Ramai yang menggemari ayam. Ada yang suka ayam goreng, sup ayam, tom yam ayam, ayam kicap, ayam bakar, ayam bbq, ayam halia dan macam-macam lagi.
Kadang-kadang bila di dapur kita perlukan cara yang lebih mudah untuk mempercepatkan proses masak memasak. Jadi kita perlukan cara atau langkah yang cepat supaya kita boleh cepat makan dan masa di dapur boleh disingkatkan.
Ada cara mudah untuk membersihkan ayam. Ia mungkin juga boleh dipanggil petua orang zaman dahulu atau petua orang tua di dapur. Cara ini saya pelajari dari nenek saya. Semoga perkongsian ilmu ini dapat membantu semua. :)
Petua untuk membersihkan ayam
Potong ayam
Masukkan ke dalam besen
Masukkan sedikit tepung gandum
Rendam ayam selama seminit
Buang lemak dan kulit ayam
(Ayam akan senang dibersihkan. Lemak dan kulit akan senang dibuang kerana kita telah merendam ayam tersebut dengan gandum)
1 comment:
sy selalu gunq tepung juga..memang bersih dan tak berbau :D
Post a Comment